Στη μοντέρνα εκδοχή του Καράτε στην Ελλάδα, ο Δημήτρης Ραχούτης αποτελεί κορυφαίο παράδειγμα ανάμεσα στους πιο πετυχημένους καρατέκα της χώρας. Μόνιμος πρωταθλητής για έντεκα ολόκληρα χρόνια, από το 1996 μέχρι το 2008 και ξανά πρωταθλητής άλλες δύο φορές στην επιστροφή του το 2014 και το 2015 ήταν ο πλέον καταλληλότερος για να μιλήσει στο Fightsports.gr τρειςστροφές πριν τη… σέντρα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Καράτε Ανδρών – Γυναικών ( σ.σ. Κυριακή, 5 Μαρτίου στην Πετρούπολη ).

Ο Ραχούτης πέραν της απόλυτης κυριαρχίαςτου επί ελληνικού εδάφους στην κατηγορία των -75 κιλών, τίμησε την Ελλάδα και στο εξωτερικό με σημαντικές επιτυχίες, όντας μέλος της Εθνικής Ομάδας από το 1996 μέχρι και το 2012. Σας τις παρουσιάζουμε ενδεικτικά:

  • 5ος στον Κόσμο το 1999 στους Έφηβους (Ατομικό)
  • 3ος στην Ευρώπη το 2001 στους Νέους Άνδρες (Ατομικό)
  • 3ος στην Ευρώπη το 2003 στους Νέους Άνδρες (Ομαδικό)
  • 5ος στην Ευρώπη το 2004 στους Άνδρες (Ομαδικό)
  • 2ος στην Ευρώπη το 2007 στους Άνδρες (Ομαδικό)

Με τον Δημήτρη Ραχούτη συζητήσαμε εννοείται για Καράτε και όλες τις παραμέτρους αυτού. Για την είσοδο του αθλήματος στην Ολυμπιάδα και τις αλλαγές που ‘χει υποστεί. Μιλήσαμε επίσης για το ενδεχόμενο να δούμε Έλληνα ή Έλληνες στο ολυμπιακό τατάμι του Τόκιο με τον Ραχούτη να δηλώνει αισιόδοξος.

Εκεί που ο πρώην πρωταθλητής και νυν ταλαντούχος προπονητής έδειξε να έχει ενδοιασμούς είναι ως προς την ομαλοποίηση της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Σύμφωνα με τον Ραχούτη το γεγονός πως η Ελλάδα “αγκομαχάει” οικονομικά επηρεάζει εννοείται και τον αθλητισμό και μειώνει τις προσδοκίες για επιτυχίες αφού πλέον οι Ομοσπονδίες είναι αδύναμες και το βάρος της αθλητικής ζωής του αθλητού ή της αθλήτριας έχουν αναλάβει οι γονείς.

Δεν χάσαμε επίσης την ευκαιρία να ρωτήσουμε τον Δημήτρη Ραχούτη για τις προβλέψεις του όσον αφορά τους πρωταθλητές στο Πανελλήνιο που έπεται.

Είσαι ένας από τους καρατέκα που έχει καθιερωθεί στις θέσεις των βάθρων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Τώρα που το άθλημα έγινε ολυμπιακό θεωρείς πως οι αλλαγές που έχει αρχίσει να υποστεί είναι θετικές ή αρνητικές ως προς το θέαμα;

 

 

“Το θέαμα είναι κάτι στο οποίο επενδύει μία Παγκόσμια Ομοσπονδία. Ζούμε στην εποχή του θεάματος και έτσι όλες οι Ομοσπονδίες ποντάρουν πάνω σε αυτό. Η WKF πρόσφατα άλλαξε ξανά τους κανονισμούς της και εφάρμοσε έναν καινούργιο κανονισμό για χάρη του θεάματος. Σίγουρα θα επηρεάσει θετικά ως προς το θέαμα όμως πιστεύω πως αρκετές φορές θα επηρεάσει και αρνητικά ως προς την έκβαση του αποτελέσματος μιας και δίνει το αβαντάζ σε αυτόν που θα σκοράρει πρώτος και όχι στον καλύτερο που κανονικά θα έπρεπε.

Αυτός που σκοράρει πρώτος δεν σημαίνει πως είναι και ο καλύτερος αθλητής σε έναν αγώνα. Για να ακριβολογούμε ο νέος κανονισμός της WKF λέει ότι στην περίπτωση ισοπαλίας αναδεικνύεται νικητής αυτός που θα πάρει το πρώτο σκορ. Ουσιαστικά ωθεί τους αθλητές να προσπαθούν να πάρουν το πρώτο σκορ του αγώνα δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες για περισσότερη δράση.

Πιστεύω πως θα μπορούσε να εφαρμόσει και άλλους κανονισμούς έτσι ώστε οι αθλητές να προσέφεραν περισσότερο θέαμα. Αυτό θα μπορούσε να γίνει παραδείγματος χάριν επαναφέροντας το δικαίωμα χρήσης και των δύο χεριών για την επίτευξη της ανατροπής του αντιπάλου. Είναι κάτι απλό που αυτή την στιγμή μου ήρθε στο μυαλό γι’ αυτό και σας το λέω. Σίγουρα θα υπάρχουν και άλλες επιλογές”.

Σε λίγες ημέρες θα πραγματοποιηθεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών και Γυναικών. Ποια τα φαβορί για σένα σε κάθε κατηγορία;

“Ξεκινώντας από τα KATA Ανδρών πιστεύω πως το φαβορί για άλλη μία χρόνια χρονιά είναι ο Λευτέρης Κωνσταντακόπουλος ενώ στις γυναίκες δίνω προβάδισμα στην Τζωρτζίνα Ξένου.

Στα – 60 το προβάδισμα πιστεύω πως το έχει ο Μιχάλης Ρέλιας ενώ στην κατηγορία των – 67 φαβορί είναι ο Νίκος Γιδάκος και ο Διονύσης ο Ξένος. Η κατηγορία των -75 για εμένα είναι η κατηγορία που έχει τους περισσότερους αθλητές που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την πρώτη θέση. Ο Νίκος Κοσμάς, ο Νίκος Δρίβας, ο Μιχάλης Γιαννέλης και ο Ηλίας Μουταφτσής είναι μερικοί από αυτούς.

Στην -84 ο Γιώργος ο Τζάνος πιστεύω πως δεν μπορεί να απειληθεί από κανέναν αυτή την στιγμή όπως και ο Σπύρος Μαργαριτόπουλος στα + 84.

Στις Γυναίκες τώρα στα – 50 φαβορί για εμένα είναι η Χριστίνα Καβακοπούλου και στα – 55 η Αλεξάνδρα Παππά. Τα – 61 είναι επίσης μία δύσκολη κατηγορία για να κάνει κανείς προβλέψεις μια και κάθε χρόνο υπάρχουν ανατροπές στην διεκδίκηση της πρώτης θέσης. Στα – 68 φαβορί θεωρώ πως είναι η Βίκυ Πανετσίδου και στα + 68 η Έλενα Χατζηλιάδου”.

Θεωρείς πως το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα είναι ένα τουρνουά που αξίζει οι Έλληνες φαν να παρακολουθήσουν από κοντά;

“Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών συμμετέχει η ελίτ των Ελλήνων αθλητών μας. Υπάρχουν αρκετές κατηγορίες που ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Είναι κάτι που οι φαν του Καράτε αξίζει να παρακολουθήσουν μια και αυτή την στιγμή είναι ότι πιο ποιοτικό έχει να προσφέρει η χώρα μας ως διοργάνωση”.

Αν και είναι λίγο μακριά βλέπεις κάποιον ή κάποιους Έλληνες καρατέκα να πιάνουν το στόχο της ολυμπιακής συμμετοχής;

“Βάσει των σημερινών δεδομένων πιστεύω πως τον στόχο της Ολυμπιακής συμμετοχής θα μπορούσαν να τον πιάσουν δύο με τρεις Έλληνες αθλητές.

Βέβαια η Ολυμπιάδα είναι σε τρία χρόνια και το διάστημα αυτό είναι αρκετά μεγάλο για να αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα τόσο προς το καλύτερο όσο και προς το χειρότερο. Το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς αγώνες θα το πάρουν λίγοι αθλητές απ’ όλο τον κόσμο και εύχομαι από την Ελλάδα να έχουμε την μεγαλύτερη δυνατή εκπροσώπηση”.

 

Δημήτρης Ραχούτης: "Η οικονομική κρίση στερεί τις επιτυχίες!"

 

Εσύ σαν προπονητήςπλέον που ασχολείται ενεργά με τη νέα γενιά, πιστεύεις ότι θα συνεχίσουμε να βγάζουμε πετυχημένα παιδιά στο άθλημα όπως αυτά της δικής σου φουρνιάς;

“Υπάρχουν πολλά νέα και ταλαντούχα παιδιά που έχουν την δυνατότητα από άποψη ικανοτήτων να φτάσουν σε πολύ υψηλό επίπεδο. Βέβαια αυτό από μόνο του δεν λέει κάτι διότι οι συνθήκες που υπάρχουν σήμερα είναι πολύ πιο δύσκολες σε σχέση με τις συνθήκες που συναντήσαμε εμείς τότε.

Όταν ήμασταν νέοι εμείς η ομοσπονδία είχε την οικονομική ευχέρεια να μας στέλνει σε τουρνουά και διοργανώσεις πέρα από τα Πανευρωπαϊκά και τα Παγκόσμια πρωταθλήματα ώστε να αποκτήσουμε την ανάλογη αγωνιστική εμπειρία που χρειαζόταν για να είμαστε ανταγωνιστικοί σε Πανευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο.

Τώρα αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει και οι γονείς των παιδιών είναι υποχρεωμένοι να αναλαμβάνουν τα έξοδα των αποστολών όπως και όλα τα υπόλοιπα που χρειάζεται ένας αθλητής. Επίσης εμείς τότε είχαμε περισσότερα κίνητρα σε σχέση με την τωρινή γενιά μιας και είχαμε την δυνατότητα μέσω μιας Παγκόσμιας ή Πανευρωπαϊκής διάκρισης να μπούμε τόσο στο Δημόσιο όσο και σε κάποιο από τα σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Έτσι αν ένας αθλητής τότε πετύχαινε κάποια μεγάλη διάκριση αυτόματα αποκτούσε την δυνατότητα να επενδύσει περισσότερο σε αυτό το κομμάτι αφού ουσιαστικά οικονομικά μπορούσε να ανεξαρτητοποιηθεί. Για να συνεχίσεις μετά από μία ηλικία να ασχολείσαι με το κομμάτι του υψηλού επιπέδου αθλητισμού πρέπει πρώτα να έχεις λύσει το βιοποριστικό κομμάτι. Αν βιοποριστικά δεν έχεις βρει μία λύση είναι πολύ δύσκολο να μείνεις αφοσιωμένος στο κομμάτι των αγώνων και του υψηλού επιπέδου αθλητισμού. Γενικά πιστεύω πως αν τα σημερινά οικονομικά δεδομένα της χώρας μας δεν αλλάξουν πολύ δύσκολα θα έχουμε τόσες πολλές επιτυχίες όσες αυτές του παρελθόντος”.